De vrouwelijke hormonale cyclus en de drie maanfasen

De maan (La Luna) is vrouwelijk en neemt zowel als godin in de mythologie en als planeet aan het firmament een zeer belangrijke plaats in door de eeuwen heen. Astrologisch gezien staat de Maan in een bepaald sterrenbeeld van de Zodiac op het moment van jouw geboorte. Die constructie bepaalt voor een belangrijk deel hoe jouw gevoelsleven zich kan ontwikkelen. De man heeft ook een maanstand en die bepaalt dan ook zijn zachtere, vrouwelijke kant. Noem het ‘Yin en Yang,’ of Animus en Anima van Carl Gustav Jung en zijn leer over het onderbewuste. Het gevoelsleven van de vrouw is nauw betrokken met de werking van haar hormoonsysteem.

Vrouwelijke intuïtie, zachtheid, warmte, ontvankelijkheid, verzorgend, de minnares en de moeder. Tegelijkertijd voor de man: ongrijpbaar en wisselvallig, want ze moet meegaan met de vrouwelijke ‘getijden’ in het vrouwenleven. Lichamelijk, maar ook mentaal.

Het voorzichtige ontwaken van de eerste vrouwelijke vormen en eerste menstruaties die door het hormoonsysteem in werking wordt gesteld, de eerste verliefdheid is vergelijkbaar met het eerste kwartier van de maan, als alles gaat ontwikkelen en groeien.

Volle maan, vruchtbare vrouw

Nu heeft de maan haar eerste kwartier laten aanwassen. Nu zitten we in het stadium van de vruchtbare, volle maan en een mooie bolle buik. Moeder en minares te zamen. De volle bloei van je leven. Ga eens buiten staan met volle maan en neem die koele kracht in je op. De ene vrouw is er gevoeliger voor dan de andere, en vooral sterrenbeeld Kreeft reageert heel sensitief! Het hormoonsysteem van de man is meer als de zon: gewoon ‘s morgens op en ‘s avonds ondergaan en niet zeuren!

Afnemende maan, de oudere wijze vrouw

Zodra de gezinsplanning afgerond is zou de vrouw de anticonceptie moeten laten voor wat het is: lang genoeg geweest! Het zou fijn zijn als de vrouw op een natuurlijke wijze de overgangsjaren kon ingaan. Dat de vrouw een mindere behoefte zou hebben aan seks dan haar mannelijke partner moeten we ook zien in het licht van haar kwetsbare hormoonbalans en kan het op natuurlijke wijze bijstellen van het hormoonsysteem veel onduidelijkheid en problemen voorkomen. Een kunstmatige vrouwenpil ( variant van de Viagra) zal eerder nieuwe problemen oproepen en een andere wending aan het vraagstuk geven, maar het niet oplossen zoals met homeopathie mogelijk is.

De volle maan is in dit stadium van het verhaal aan het afnemen, en we houden het laatste kwartier van afnemende naam over. Dan wordt de nacht tijdelijk helemaal donker. In termen van de maangodin zien we dus de rijpere vrouw of oude kol, maar dit is geen negatief begrip! De oude Kol of afnemende maan bezit wijsheid waar de jonge vrouw met haar schoonheid niet aan kan tippen! Als de typerende opvliegers of hete opwellingen voorbij zijn of geregulariseerd staat daar een vrouw die nog heel wat jaren te gaan heeft en seksueel zeker niet uitgeteld hoeft te zijn. Ze staat nu haar mannetje, is evenwichtiger en bevrijdt van de lasten van de maandelijkse periode. Zij is de raadgever bij uitstek voor de jongere generatie vrouwen en moeders die alles nog moeten ondergaan.

Voor al deze wisselende fases geldt dat de hormoonbalans bij de vrouw kwetsbaar is en goed verzorgd dient te worden met lichaamsvriendelijke, niet onderdrukkende stoffen. De homeopathie leent zich hier buitengewoon goed voor. Er zijn bij Herbaru fijne samenstellingen ontwikkeld zowel in de BARU ZELFZORG als in de door mij persoonlijk voorgeschreven medicatie. Voor storingen in de menstruatiecyclus, het moeilijk zwanger worden, problemen in de zwangerschap of juist bij de overgang of in de tijd er na, bij seksuele problemen voor de jonge, middelbare en oudere vrouw. Wees lief voor je lichaam en kies voor een lichaamsvriendelijke behandeling met natuurlijke middelen. Informeer wat je kunt doen.

De vrouw is een Maanmagisch wezen, hoe modern ze zich ook mag voordoen. Laten we onze maancyclus hooghouden en haar recht doen zodat haar weerschijn ons vrouwen wijselijk mag verlichten.

Volg uiteraard de aanwijzingen van uw arts of specialist op bij een eventueel onderzoek!