CHAKRA’S

Een magnetiseur werkt bewust of onbewust altijd via 7 energiepunten of Chakra’s.

1 e Chakra of Stuitchakra: uitstralende kleur = rood, element = aarde
gesitueerd: ter hoogte van het staartbeentje of stuitje

Het 1e Chakra of Stuitchakra straalt uit met de kleur rood. Probeer je deze kleur voor te stellen als je het zelf niet kunt zien. Het staat voor levenskracht en een goede gezondheid, vormt een brug met je 2 e chakra en de seksualiteit, verbondenheid met de aarde. Correspondeert met de buikorganen, rectum, de onderrug en benen, het botsysteem zoals knieën en gebit. Als dit chakra niet goed werkt ben je vaak ziek.

Bij een gebrekkige werking (-) zit je niet goed in je lichaam, stel je geen grenzen.
Bij een te sterkte werking (+) ontstaan er angsten of heb je een te grote bezitsdrang.

Eenvoudige Chakraoefening: Met je blote voeten de aarde voelen. Zet je voeten stevig in het zand, Voel je tenen en je hakken, veer licht door je knieën om de druk op je voeten te voelen. Visualiseer hoe een sterkte wortel je hecht aan moeder aarde en je stevigheid geeft. Adem hierbij rustig in en uit. Als je niet op de echte aarde kunt staan, mag dit gewoon ook in huis, maar dan wel het liefste op blote voeten. Zelfs vanuit de stoel of de rand van het bed kan dit nog geoefend worden. Dit geeft een verrassend gevoel van stevigheid.

2e CHAKRA of Heiligbeenchakra uitstralende kleur = oranje, element =water
gesitueerd: ter hoogte van het heiligbeen

Het 2e Chakra of het Heiligbeenchakra: straalt oranje. Probeer je deze kleur voor te stellen als je het niet zelf kunt zien. Het staat voor: Scheppende en verbindende kracht, familieband, erotiek, beweging, soepelheid en emotie. Correspondeert met de voortplantingsorganen, menstruatie, klieren, milt, urinewegen ook de lichaamsvloeistoffen zoals bloed, lymfe, spijsverteringssappen, sperma.

Bij een gebrekkige werking (-): gebrek aan seksueelverlangen, ontzeggen van plezier, impotentie, onvruchtbaarheid, verdoofde zintuigen, star en rigide.
Bij een te sterke werking (+): verslaving aan seks of voeding, buitensporige emotioneel.

Oefening: het chakra moet in beweging en dit kan simpel bewerkstelligd worden met de hoelahoep beweging, het draaien van het bekken en de heupen van voor naar achter en van links naar rechts. (Als dit niet goed gaat neem dan letterlijk een hoelahoep ter hand, dan zie je vanzelf of je het goed doet of niet…) Een zeer doeltreffende losmakende oefening die je ruimte en bevrijding geeft in het onderlichaam.

3e CHAKRA of Zonnevlechtchakra, uitstralende kleur = geel, element = vuur,
gesitueerd ter hoogte van de navel

Het 3e Chakra of Zonnevlechtchakra straalt uit met de kleur geel. Probeer je deze kleur voor te stellen als je het niet zelf kunt zien. Correspondeert met de binnenkomende informatie, zetel van je persoonlijkheid en je ego, de spijsvertering, alvleesklier, vegetatieve zenuwstelsel en onderrug, spierkrampen, hoge bloeddruk. Geel is de kleur van inspiratie en verstand.

Bij een gebrekkige werking (-) te weinig eetlust, te weinig energie, zwakke wil, slachtoffermentaliteit en weinig zelfdiscipline.
Bij een te sterkte werking (+) overeten, agressie, overheersend, prestatiegericht, hyperactief.

Oefening: ‘Zwemmen’ Met je armen in de lucht gaan we ruimte maken en ons ego zelfstandig. Start met je handen voor je navel en breng ze recht naar omhoog boven je hoofd terwijl je inademt. Een beetje overstrekken mag wel, maak je maar groot! Boven je hoofd doe je net als met zwemmen en draai je de handen naar buiten en beweeg je de armen met een maaiende, zwemmende beweging en met enige kracht zijwaarts langs je lichaam ( lees: de ruimte van je aura) terwijl je met enige kracht weer uitademt door de mond. Vervolgens breng je de handen weer terug bij elkaar voor je navel. Dit herhaal je nog een paar keer terwijl je voelt dat je sterk en evenwichtig bent geworden. Door je voeten bewust stevig op de grond te houden, blijf je gezond verbonden met de aarde en verlies je de controle over jezelf niet.

4e CHAKRA of Hartchakra
Uitstralende kleur = groen, element = lucht, gesitueerd ter hoogte van het hart

Het 4e chakra of Hartchakra straalt uit met de kleur groen, probeer je deze kleur voor te stellen als je deze zelf niet kunt zien. Correspondeert met harmonie en evenwicht, onbaatzuchtige liefde, geven en nemen, evenwicht, het hartgebied, bloedcirculatie, de longen, de borsten en armen.

Bij een gebrekkige werking(-) ontstaat er een isolement, eenzaamheid, asociaal gedrag, depressie, angst voor relaties, geen medeleven voor anderen.
Bij een te sterke werking(+): altruïsme ten koste van jezelf, zwakke grenzen, overdreven opoffering, jaloezie.

Oefening: Een eenvoudige oefening om energie hier goed te kunnen voelen en te laten stromen vindt plaats via de hulpchakra’s van onze handen. Zo werkt de magnetiseur tenslotte ook. Houd de handen voor je borstkas en wrijf stevig in je handen. Laat daarna de handen iets van elkaar los en voel de twinkelende prikkelende energie van het auraveld tussen je handen. Beweeg de handen al voelend iets verder van elkaar af maar blijf contact houden met de energie als een wollen pluizige bal, steeds verder van elkaar tot je bijna het contact gaat verliezen, dan ga je op dezelfde wijze spelend met de energiebal balancerend tussen je handen, de bal weer kleiner maken tot je handen weer voor je borst en je hartchakra terug zijn gekomen. Door je hartchakra figuurlijk groot te maken maar ook als het nodig is te beschermen en de energie te temperen houd je het hart en de andere energiegebieden die hierbij horen, gezond en wel.

Het 5e Chakra of Keelchakra, uitstralende kleur = licht blauw
gesitueerd = keelgebied

Probeer je deze kleur voor te stellen als je deze zelf niet kunt zien. Correspondeert met het keelgebied, stembanden, nek, oren, verkrampingen schouderpartij, het je goed kunnen uiten en creativiteit en ook de innerlijk stem, waarheid en leugen, bovendeel longen en schildklier.

Bij geringe werking(-) angst om te spreken, verlegenheid, zwakke stem, heesheid. Naar binnengerichte persoonlijkheid.
Bij te sterke werking(+) keelontstekingen, laryngitis, verkoudheden, te veel praten als afweer, onvermogen te luisteren, dominantie.

Oefening: het zelf losmaken van de schouders door ze eerst extra hoog op te trekken tot aan je oren terwijl je rustig inademt en de schouders vervolgens helemaal naar achter losgooit weer op hun plaats. Laat je kaken los en adem uit waardoor er een zacht geluid mee uit je keel omhoog kan komen, een ‘oer’kreet die spontaan opkomt en je een gevoel van ruimte en vrijheid geeft. Deze oefening kan ook gewoon vanaf de stoel of bed gedaan worden.

6e CHAKRA of Voorhoofdschakra
uitstralende kleur = violet gesitueerd = tussen de wenkbrauwen

Probeer je deze kleur voor te stellen als je deze niet zelf kunt zien. Correspondeert met geest en verstand en volgens de Oosterse filosofie zetelt hier het derde oog, geestkracht en spiritualiteit. Verbeeldingskracht en visualisatie, zintuigen en centrale zenuwstelsel, hoofdpijnen, slapeloosheid, zenuwpijnen, depressies.

Bij geringe werking(-) slecht gezichtsvermogen, slecht geheugen, gebrek aan fantasie, ongevoelig, kan zich geen dromen herinneren.
Bij te sterke werking(+) hallucinaties en waanvoorstellingen, nachtmerries, concentratieproblemen.

Oefening: voorzichtig het plekje tussen je wenkbrauwen masseren. Het is ook een belangrijk punt voor hoofdpijn. Met je wijsvinger eenvoudig in de diepte op een punt masseren. Niet te lang en voorzichtig aftasten wat er met je gebeurt. Als je een verbinding maakt dit chakra en je hartchakra, kan dit je ook helpen een telepathische band of verbinding aan te gaan met een dierbaar mens of dier of iemand die in coma ligt. Bij een helderziende gaat dit geheel automatisch.

7e CHAKRA of Kruinchakra
uitstralend als een schitterend violet/wit licht, gesitueerd op je kruin of fontanel.

Versmelting met het Al, of universum. Volmaakte harmonie en spiritualiteit, transcendentie en/of immanentie. Goddelijkheid. Onze levensenergie wordt voorgesteld hier het lichaam binnen te komen. Correspondeert met de grote hersenen.

Bij te geringe werking(-) coma, geheugenverlies, migraine, hersentumoren.
Bij te sterke werking(+) Spirituele verslaving, over intellect, ( te veel in je hoofd zitten) verwarring.

Oefening: Hier past alleen een meditatie over het geheel van alle chakra’s tesamen, waarbij je in alle rust, op een eigen plekje jezelf kunt zijn, in harmonie met alle chakra’s en vanuit een rustige natuurlijke ademhaling de energie omhoog kunt laten komen op die ademhaling en de kleuren van chakra’s kunt laten emulgeren met elkaar tot er een eenheid ontstaat in een zuiver wit licht. Wees voorzichtig en overdrijf nooit met de chakra oefeningen. Je kunt ook de energie omhoog laten komen tot het 4e hartchakra. Hetzelfde kan je daarna doen met de energie van het 6e chakra en deze laten uitwisselen met de energie in het hartchakra. Uiteraard vereist dit enige oefening en kost dit tijd, inzet, en vooral overtuiging.